ROP Centrum Máxima

Sinds enkele jaren is de afdeling Oogheelkunde van het Máxima Medisch Centrum, locatie Veldhoven in het bezit van een Retcam speciaal voor het onderzoek en de behandeling van het netvlies bij prematuur geboren kinderen.

Het netvlies van te vroeg geboren kinderen is vaak nog niet volledig ontwikkeld. Hierdoor kunnen na de geboorte afwijkingen in de bloedvaten van het netvlies ontstaan. Deze aandoening wordt prematuren retinopathie genoemd, ofwel Retinopathy of Prematurity (ROP). 

De behandeling van ROP bestaat uit het uitschakelen van een gedeelte van het netvlies met behulp van cryotherapie of laserbehandeling. Deze behandelingen worden verricht in gespecialiseerde oogklinieken, veelal in centra waar ook een NICU (Neonatale Intensive Care Unit) aanwezig is.

In een vergevorderd stadium van ROP kan geprobeerd worden iets van de visuele functie te behouden door hooggespecialiseerde netvlies chirurgie ( vitrectomie genoemd). Onbehandeld zal een ernstige ROP (stadium 4 of 5) in het algemeen leiden tot volledige blindheid. Deze vitrectomie vindt plaats in ons landelijk behandelcentrum voor ROP in het Máxima Medisch Centrum te Veldhoven.

Wilt u een afspraak maken of heeft u vragen?

Polikliniek Oogheelkunde
(040) 888 63 60

Openingstijden
Maandag tot en met vrijdag
08.30 uur tot 16.30 uur